Arhiva vijesti iz 2010. godine

Pomozite gradnju crkve

Račun za pomoć Župi svetog Franje Asiskog Srednja Slatina, Bosna i Hercegovina:

za uplate iz inozemstva
Ime korisnika:
ŽUPA SVETOG FRANJE ASIŠKOGA
SREDNJA SLATINA
Broj štednog računa:
S.W.I.F.T. UNCRBA22
IBAN: BA393380604817891296
UNICREDIT BANK Poslovnica Orašje
Treća ulica br 47, 76270 Orašje,
Bosna i Hercegovina.

ili

UNICREDIT BANK POSLOVNICA ORAŠJE
Treća ulica br 47, BiH - 76270 Orašje

S.W.I.F.T.ZABA BA 22
48-06-17891-2
ŽUPA SVETOG FRANJE ASIŠKOG SREDNJA SLATINA, BIH

Čestit Božić i Sveto porođenje

Srijeda, 22 Prosinac 2010
Sin Boga Oca i Bog sam - s neba na zemlju siđe k nam...

Svim na zemlji mir, veselje,
Budi polag Božje volje.
To sad nebo navješćuje
I glas s neba potvrđuje.
Dobre volje svaka duša
grijeha neka već ne kuša
Nego hvali, diči Boga,
Što je posl'o Sinka svoga.
Sinka svoga, Boga moga,
S Ocem, Duhom jednakoga
Duhom Svetim začetoga
Od Djevice rođenoga.

VRIJEME DOŠAŠĆA – ADVENT

Srijeda, 01 Prosinac 2010
Ulazimo u osobito vrijeme, vrijeme Adventa. To je vrijeme Došašća, priprava za blagdan Božića.

Neki nas dani u vremenu Došašća osobito vesele...
Došašće počinje nedjeljom koja je datumski najbliže blagdanu Sv. Andrije apostola (30. studenog).

Ove godine je 1. Advent u nedjelju 28. studenog .

U Došašću su uvijek 4 nedjelje, a katkada je malo manje dana, ako je prva nedjelja tek u prvim danima prosinca.

Prvi dio Došašća je najčešće usredotočen na tzv. eshatološku viziju budućnosti, na Isusov drugi dolazak na kraju svijeta. Dakle, Došašće ima uvijek aktualni karakter čekanja Onoga koji želi i danas doći. To je vrijeme od prve nedjelje Došašća, pa do 16. prosinca uključivo.

U liturgiji Crkve posebno su bogati posljednji dani pred Božić. To je poznata tzv. predbožićna osmina od 17. do 24. prosinca. Kroz biblijska čitanja u Svetim Misama otkrivamo lijep izbor najpoznatijih proročanstava iz Staroga zavjeta o Mesiji, Spasitelju, a u Novozavjetnim čitanjima kroz tih sedam dana uspijevamo čuti Evanđelja koja nam iz pera Mateja i Luke otkrivaju događaje koji su prethodili Isusovom rođenju.

U Časoslovu Crkve (svakodnevne molitve) tih su dana poznati predpjevi koji počinju usklikom "O", i zato su to poznate tzv. "O-antifone". Nalazimo pritom niz Isusovih starozavjetnih naslova: Mudrost, Adonaj (Svevišnji), Jišajin korijen (Jišaj je Davidov otac), Ključ Davidov, Istok, Kralj sviju naroda, Emanuel (Bog s nama). Taj svečani dio Došašća usredotočen je, dakle, na Isusov povijesni dolazak koji se dogodio prije nešto više od 2000 godina.

Kalendar Došašća nas upozorava na neke Blagdane.

Već smo spomenuli blagdan sv. Andrije apostola koji je na neki način vremenski termin važan za početak ovog dragog crkvenog vremena.

Nadalje, poznate su svetice Došašća koje su stekle dvostruku krunu slave, djevičanstvo i mučeništvo:

- Sv. Barbara je zaštitnica rudara (4. prosinca)

- Sv. Lucija je zagovornica svih koji su bolesni na očima, jer i njezino ime znači Svjetlana, odnosno Ona koja svijetli (13. prosinca).

Uz dan Sv. Lucije običava se u kućama posijati žito kako bi proklijalo i zazelenilo se uz blagdane Božića, što nećemo zaboraviti niti ove godine . Nadalje, vrijeme Došašća je i vrijeme Bogorodice - Blažene djevice Marije. To kulminira u njezinu prosinačkom blagdanu Bezgrešnog začeća (8. prosinca). Dani Došašća su prepoznatljivi i po darovima. U srednjoeuropskoj tradiciji, koja je postala gotovo općom po čitavom svijetu, poznat je adventski lik svetog Nikole (6. prosinca). To je plemeniti starac, čovjek Crkve (na glavi mu mitra, biskupska kapa), čovjek Božji, koji ima moć vidjeti u dubinu čovjeka, otkriti njegove muke i brige i podariti mu utjehu i pomoć. Povijest o njemu zna vrlo malo, ali nam legende o njemu pripovijedaju divne stvari. Nije nikakvo čudo da se taj lik udomio i kod nas po običaju da se uz njegov blagdan poveže godišnje darivanje djeci, malenoj i velikoj.

Međutim, najdublje oplemenjuje čovjeka i potiče ga na darivanje primjer i inicijativa Boga koji dariva, Boga koji dariva samog sebe. U Isusu Kristu prepoznajemo dar neba na koji nikada nećemo moći istom mjerom odgovoriti. Bog nas je sve pretekao u velikodušnom daru. Da bi se to još intimnije osjetilo i proživjelo, u našim se obiteljima udomaćio običaj da i pod Badnjakom (Božićnim drvetom ) članovi obitelji nalaze darove. Povezuje se to s Isusovim dolaskom. Zato te darove donosi mali Isus. Isus je u biti dar svakoj obitelji, svakom srcu. Ovakvi darovi ispod Badnjaka i uz jaslice žele to simbolički označiti. Božje darivanje čovjeka izaziva na plemenitost i ljubav. Dar je znak - govori o ljubavi, o srcu. Bog je to sasvim jasno objavio u rođenju Sina svoga, Spasitelja Isusa. On to očekuje od nas, a osobito u ove dane kad nam se objavilo Božje čovjekoljublje.

Blagdan Svih svetih i Dušni dan u našoj Župi

Petak, 05 Studeni 2010
I ove godine su zvonila zvona 1.studenog na dan Svih svetih i 2. studenog na Dušni dan, pozivala su žive da se sjete ljudske prolaznosti, na krilima vjetra su dopirali zvuci zvona sa zvonika, a s njima i misli na sve naše vjerne mrtve, koji se odijeliše od tijela, kako bi živjeli u vječnom životu s Ocem našim nebeskim.

U te dane župljani naše župe napustiše svoje gradove živih i napuniše gradove svojih umrlih – groblje na Okrugliću i župno groblje u Sr.Slatini. Iznad grobova naših pokojnih, predvođeni župnikom Vlč.Markom molismo opijela za pokoj njihovih duša.

Pri tom, a i pod Sv.pučkom Misom, sjetismo se da je prošlost nepovratna, sadašnjost neumitno izmiče, a budućnost je nedogledno otvorena. Vjerni mrtvi nas podsjetiše da se jednom propušteno neda više nadoknaditi, da svijetlost ovozemaljskog života ne gori vječno i da se u ovozemaljskom životu moramo pomazati uljem dobrih dijela. Moramo dakle, i sebi pripraviti put u spokojnu vječnost, u raju nebeskom, s Ocem našim nebeskim.

Raspored Sv. Misa za nadolazeće blagdane

Petak, 29 Listopad 2010

Na dan Svih Svetih, ponedjeljak 1. studenog, 2010.
- od 9 sati : opijela pokojnim na groblju Okruglić
- od 11 sati : Velika pučka Sv. Misa na groblju Okruglić
- od 14 sati : Velika pučka Sv.Misa na zupnom groblju u Sr.Slatini
Na ovom groblju će župnik moliti opijela pokojnim poslije Sv,ž. Mise

Na Dan mrtvih , utorak 2. studenog, 2010.
- od 9 sati : opijela pokojnim na groblju Okruglić
- od 11 sati : Velika pučka Sv. Misa na groblju Okruglić
- od 14 sati : Velika pučka Sv.Misa na zupnom groblju u Sr.Slatini
Na ovom groblju će župnik moliti opijela pokojnim Poslije Sv,ž. Mise

Po ovlaštenju župnika

PATRON ŽUPE U ČAST ZAŠTITNIKA - SV. FRANJE ASIŠKOG

Subota, 09 Listopad 2010

Možemo biti razasuti diljem svijeta ili živjeti ovdje, uvijek ćemo isto voljeti i poštivati ovo svoje i ognjište svojih pradjedova. Znamo razlog zašto tu stalno živimo, ili zašto stalno dolazimo. Nekako spontano, bez riječi a stoprocentnim konsenzusom, smo dogovorili da se uvijek sretnemo i za patron naše župe- u dane svetkovine Sv.Franje Asiškog, našeg Zaštitnika. Tako bijaše i ove godine.

Nas župnik Vlč.Marko se pobrinu za duhovnu pripremu kroz večernje Sv.Mise u dane trodnevnice, kako bismo dostojanstveno, na sam dan Svetkovine, velikom pučkom Sv.Misom slavili Sv.Franju, a i zahvalili Svevišnjem Gospodinu što nas je sebi stvorio.
I nama su u ove dane u ušima i srcima odjekivale riječi propovjednika, izgovorene sa oltara, jednako kao i Sv. Franji u jesen god.1205. god., kada bijase u crkvici San Damiano u svom rodnom Asizu, i kada je triput cuo zov Raspetoga

"Franjo, pođi i popravi mi crkvu jer, kako vidiš, sva je u ruševinama!" A mi žitelji Župe organizirasmo ostale sadržaje, koji uvijek služe kao potpora okupljanju u ove dane. Bilo je zanimljivo pogledati, kako kroz bespoštedno zalaganje i dobro nogometno umijeće na nogometnoj utakmici, Gornjani nastoje pokazati Kraljičanima tko je bolja nogometna ekipa. Kako bi se nedvojbeno potvrdilo tko je u nogometu bolji, moralo se odigrati dvije utakmice. Nije manjkalo niti navijaca.

A kako je tek lijepo i dostojanstveno bilo na večeri u župnom dvorištu, 2.10.

Za uživanje nebi bili dovoljni samo večera, piće i priča - da uz sve to nismo uživali u živoj pjesmi našeg viteza Željka Jurića i legende i kralja dijaspore Mate Bulića.

Da je bilo lijepo ponajbolje možemo svjedočiti mi (a bilo nas je podosta) koji smo u veselju ostali do zore sutradan.

Zahvalni smo našim gostima, župljanima naše stare Župe Tramošnice i okolnih župa, što su s nama u ove dane dijelili našu radost.

Vaš Župnik Vlč. Marko

Vaš organizacijski odbor :
Juro Kuprešak, Mato Baškarić, Mladen Mandić, Pero Zubak, Željko Jurić, Marjan Jurić, Đuka Baškarić (Markov)

PROGRAM PROSLAVE PATRONA ŽUPE

Ponedjeljak, 06 Rujan 2010

DANI SV. FRANJE ASISKOG

- PETAK 01.listopada 2010. Prvi dan trodnevnice
u 18,00 sati :
Sv. Misa

- SUBOTA 02.listopada 2010. Drugi dan trodnevnice

od 14,00 sati :
Nogometni turnir (kvalifikacije)(za sudjelovanje u natjecanju na turniru, ekipe trebate prijaviti na fax. 00387 54 650091)

u 18,00 sati :
Sv. Misa

od 19,30 sati :

Župno sijelo pred crkvom
Druženje i večera uz muziku Željka Jurić

- NEDJELJA 03.listopada 2010. Treći dan trodnevnice

od 11,00 sati :
Velika nedjeljna pučka Sv. Misa

u 15,00 sati :
Finalna utakmica nogometnog turnira

od 18,00 sati :
Sv. Misa

- PONEDJELJAK 04.listopada 2010. Patron zupe Sv. Franjo Asiski
od 11,00 sati :

Velika pučka Sv. Misa
Poslije Sv.Mise, slavlje u obiteljskim domovima (Patrom zupe)

u 17,00 sati :
Za rastanak, „Jos jedna putnicka“ pred zupnom crkvom

Vaš Organizacijski odbor
Župnik, Vlč. Marko Stipić

Ne zaboravite, u dane poslije Patrona župe, u župi počinju dani pečenja rakije—dođite

VIII - SLATINSKO ŽUPNO SIJELO - 3. KOLOVOZA 2010

Utorak, 10 Kolovoz 2010
Kad je ugodno biti makar promatrač lijepe manifestacije, još ugodnije mora biti sudionikom, a kako li je tek lijepo biti organizator - domaćin. Jer , na finalu cjelodnevnog zupnog slavlja, od predvečerja do kasno u noć na župnom posjedu u Srednjoj Slatini je baš „teklo“ Župno sijelo, ove godine osmo po redu.

Promatraču je nejasno, kako, bez naglašenog režisera i protokola neka priredba može teći bez greške. Kada se na jednom mjestu sretne tisuću različitih naravi (kako je bilo ovog puta), različitih generacija, različitih sudbina, onda bi, ako protokol nije jasno naglašeno krut i ako nema naglašenog predvoditelja , logično trebalo očekivati da se lako desi eksces - ponekad i samo zbog nezlonamjerne sitne loše geste pojedinca, koju drugi nemora razumjeti.

Posmatrao sam dijecu kojoj je povjereno da primaju novac dobročinitelja- darovatelja, posmatrao sam ozbiljne ljude koji su točili piće, ozbiljne osobe koje su s osmijehom služile sve nazočne, posmatrao sam beskrajno kolo u kome su igrali svi, uz glazbu i pjesmu Slatinca, posmatrao sam i bivšeg i sadašnjeg župnika. Svi su mi u toj Slatinskoj noći, koja se pri kraju pretvorila u kišno nevrijeme, izgledali i vedri i ozbiljno odgovorni, i zadovoljni, većinom nasmiješeni a ozbiljni. Znam da je u pozadini i organizacijski odbor - oganizator koji je sve predvidio, obezbijedio predviđeno, unaprijed stvorio uvjete da se svi posjetitelji - gosti osjećaju lijepo, da vide da su to veče bili u crkvenom dvorištu, ali da bi bilo isto i da su bili pred bilo čijom katoličkom kućom u Sr.Slatini. Jer, čini mi se da su Domaćini ove večeri bili svi Slatinci, i sebi i svojim gostima.

A, kao uvod u veče, počelo je tog dana sa velikom pučkom Sv. Misom, pa pučkim veseljem u crkvenom dvorištu, malim dnevnim odmorom, tradicionalnim popodnevnim nogometnim turnirom slatinskih zaselaka. Kažu da je prelazni pehar pobjednika turnira gotovo uvijek predodređen za nogometnu ekipu Kraljičana, tako je bilo prošlih , a i ove godine. Za sve se moramo zadiviti puku Slatinskom, čestitati i zaželiti da i slijedeće godine nazočimo lijepoj Slatinskoj manifestaciji, u crkvenom dvorištu ili na nekom drugom mjestu u Sr.Slatini.

Znat će to odrediti Slatinci , jer su i ovom prigodom pokazali da znaju prirediti prelijepi ugođaj i sebi i svojim gostima.

HODOČASTILI SMO GOSPI OD ANĐELA U GORNJU TRAMOŠNICU

Četvrtak, 05 Kolovoz 2010
HODOČAŠĆE - HOD ILI PUTOVANJE KOJE IMA ZA CILJ ČAŠĆENJE BOGA I SVETIH

Hodočašće, taj vjernički hod, to čašćenje hodom nosi u sebi određenu očaranost vjere. Doduše, ta očaranost, nerijetko je površinska, odveć znakovna (izvanjska), a manje značenjska (nutarnja, duhovna). Ali, valja u tom hodu vjere prepoznati – pa i kod površinskih hodočasnika – barem vjerničku želju. Hodočasnici – hodajući u vjeri – "vježbaju" želju za Bogom. Sveti Augustin, razmišljajući o potrebi molitve, veli da molitelj upravo moleći vježba želju. Hodočasnik je molitelj. Često, raspjevani molitelj. Poneseni molitelj. Nije li takvo stanje duše (i tijela) vježbanje za Bogom? U određenom smislu, to je i "čuvanje" želje za Bogom, da želja ne oslabi, da u vjernika ne umre želja. Dogodi li se potonje, čovjek vjernik je izgubio najvažniju duhovnu polugu. Dogodilo mu se nešto odista teško. Možda "brodolom" vjere.

Hodočastiti je dobro. Može li se čak kazati: hodočastiti se mora! Jer, stalno treba njegovati želju za Bogom. Hodočašća su dobra slika takve želje, te ih valja podržavati. Ali, pri tome je nužno produbljivati duhovni cilj hodočašća. Nije li Kristova Majka najsjajniji model takvoga putovanja u vjeri? Crkva je s pravom naziva pravom vjernicom Novoga Zavjeta. To nadasve vrijedi za njezin "put" vjere, povjerenja i predanosti. Ali, ona je i fizički hodočastila, o čemu svjedoče evanđelisti. Sveti Luka donosi: "Njegovi su roditelji išli u Jeruzalem svake godine o blagdanu Pashe. Kad je Isusu bilo dvanaest godina, hodočastiše s njim prema običaju Blagdana.". (Lk 2, 41–42). Marijino stanje duše u tim hodočašćima ostaje primjer za sve hodočasnike.

Hodočašće u sebi sadrži duhovnost i poticaj za daljnji rast. O hodočašću svjedoče mnogi mladi i stari, koji su se odvažili poći na put traženja sebe i Boga uz pomoć Blažene Djevice Marije, naše Majke. Hodočašće je iskustvo hodanja koje nas udaljava od nečega i uvodi u nov oblik postojanja. Što je neka osoba više obuzeta evanđeoskim poimanjem, to više osjeća hodočašće kao prirodnu dimenziju čovjeka. Ovo veliko osobno iskustvo stavlja u međuodnos mnoge vrijednosti nametnute sigurnim i nepokretnim životom (privatnim vlasništvom, udobnim foteljama, zidovima kuće...). Hodočašće je iskustvo izlaska. Sama riječ "izlazak" daje osjećaj ostavljanja, ali ujedno i osjećaj težnje prema nečemu, daje osjećaj da cilj postoji. Naš je život stalni izlazak iz jedne stvarnosti radi ulaska u novu; napuštamo jedan trenutak da bismo ušli u drugi, napustit ćemo život da bismo ušli u svjetlo Kristovo.

Hodočašćem govorimo da ovdje, na svijetu, nema stalnog boravka, da smo na putu, da tek moramo prispjeti, tražiti cilj, da smo putnici između dvaju svjetova, ljudi na prijelazu, pokrenuti i u kretanju, da smo kormilari na zadanom putu, veli K. Rahner. Hodočašće je određujući element s velikim simboličkim značenjem za cijeli život. Iskustvo pravoga napora oživljava nas, pokreće fizički i psihički te omogućava pronalaženje smisla žrtve. To je iskustvo postojanja bratom i sestrom u punini divljenja. To je iskustvo naroda Izraelova, koji je postao zajednicom hodajući pustinjom; iskustvo pojedinca koji otkriva da je od životnoga značenja biti dijelom zajednice. Čovjek koji se upustio u sva ova iskustva ostaje ono malo stvorenje koje radi, moli, veseli se, tuguje, služi, oprašta, sluša i govori. U isto vrijeme doživljava da kraljevstvo Božje nije negdje, već ovdje.

I ove godine smo hodočastili u Gornju Tramošnicu 02. kolovoza,2010. na sam Blagdan Gospe od Anđela, hodočastili smo našoj Majci nebeoskoj. Uz blagoslov našeg župnika, Vlč.Marka, predvođeni Vlč. Ilijom ( našim bivšim župnikom a sada kancelarom Nadbiskupa Vrhbosanskog – uzoritog Kardinala Vinka ) krenuli smo ispred naše župne crkve, putem kroz Sr.Slatinu , Gornjane, Okruglić i Tuzlane. Dobri Bog i Gospa su nam podarili lijepo vrijeme.

U samom Gospinom svetištu u Tramošnici smo zaslužili i dobili Porciunkulski oprost, molitvom nahranili dušu i okrijepili tijelo , i u spokoju se predvečer vratili u Slatinu.

JELENA SLAVICA PRIMILA SAKRAMENT SVETOG KRŠTENJA

Nedjelja, 01 Kolovoz 2010
« Ono što bijaše vidljivo u našemu Gospodinu prešlo je u njegove sakramente» (sveti Leon Veliki)

Sakramenti su osjetni i djelotvorni znakovi milosti koje je Krist ustanovio i povjerio Crkvi, kojima nam se izobilno podjeljuje božanski život. U našoj vjeri ima ih sedam.

Krštenje je prvi, temeljin sakrament Sv.Crkve, početak životnog hoda čovjeka prema vječnom sjedinjenju s Bogom i sinom njegovim Isusom Kristom. S toga je krštenje u prvom redu sakrament one vjere kojom ljudi, prosvijetljeni milošći Duha Svetoga, odgovaraju Kristovoj blagovijest.

U nedjelju 1. kolovoza,2010 godine, u našoj župnoj crkvi, pod velikom pučkom Sv.Misom, je Vlč. Ilija Orkić,kancelar Nadbiskupa Vrhbosanskog , »u ime Oca i Sina i Duha Svetoga » krstio Jelenu Slavicu ( kći oca Marka Slavice i majke Sanje Slavice , r. Baškarić). Svjedočila je kuma Ljiljana Sušac , pred pukom slatinskim- učesnicima ovog Misnog slavlja.

Neka ti je sretno Sveto Krštenje Jelena Slavice, početak tvog životnog hoda prema vječnom sjedinjenju s Bogom i sinom njegovim Isusom Kristom.

Tadija Leutar

Vjencanje Dragane i Marka - 31.07.2010

Nedjelja, 01 Kolovoz 2010

Trenuci kada dvoje ljudi, koji su spoznali da se vole, definitivno odlučuju započeti novi, zajednički život - spadaju u najznačajnije trenutke njihova života. Velik je i neizreciv misterij ljubavi izmenđu muškarca i žene koji se za cio život “predaju” jedno drugome da svoju ljubav žive neopozivo i do kraja vjerno. To je tolika tajna da je bračna ljubav izmenđu muža i žene u biblijskom govoru “znak” (simbol, slika) Božje ljubavi prema njegovu narodu:

- Bog Jahve izabire sebi, i ljubi svoj narod Izrael kao što muž izabire i ljubi svoju ženu (u Starom zavjetu Bog svojim narodom Izraelom “sklapa” Savez prijateljstva i ljubavi); - neopoziva ljubav i vjernost izmeñu muškarca i žene “znak” je Kristove ljubavi i vjernosti prema novom Božjem narodu - Crkvi, Kristovoj “Zaručnici” (s novim Božjim narodom Bog “sklapa” novi Savez ljubavi i vjernosti u Isusu Kristu).

Kršćanaka je ženidba sakramenat, tj. “vidljivi znak” “nevidljive” Božje prisutnosti i ljubavi. Time veličina i ljepota ljudske ljubavi dobiva novi smisao (novo značenje): kršćanska je ženidba trajni “znak” Saveza ljubavi što ga je Bog neopozivo sklopio s čovječanstvom u Isusu Kristu;

kršćanska je ženidba “znak” ljubavi koju Bog dariva supruzima i kojom ih povezuje sa sobom; ona je sakramenat i zato što na otajstven način izražava vjeru i nadu muža i žene da njihova ljudska ljubav može postati mnogo više nego što jest jer se temelji na Božjoj ljubavi i vjernosti. Kršćanski je brak nerazrješiv i jedinstven osobito zato što je on sakramenat, tj. što je vidljivi “znak” neopozive Božje Ljubavi i vjernosti, i što se na toj ljubavi i vjernosti temelji. Svaka je ljubav stvaralačka. To osobito vrijedi za ljubav muža i žene koji su pozvani da sudjeluju u stvaranju novih života odgovornim rañanjem djece i takvim odgojem da im djeca mogu odrasti u slobodne i odgovorne ljude. Osim toga, supruzi su pozvani da se ne zatvaraju u svoj “krug”, nego da u življenju bračne i obiteljske ljubavi postaju sve sposobniji za “otvorenost” drugima: angažiranjem u zajednici u kojoj žive, radom u svojoj profesiji, prisutnošću i pomaganjem onima kojima je potrebita pomoć, i dr. Može se reći da su supruzi djelitelji sakramenta ženidbe jer se taj sakramenat sklapa privolom koju oni izražavaju jedno drugome pred svjedocima (kumovima) i pred predstavnikom Crkve (biskupom, svećenikom ili ñakonom). No , jednako tako može se reći da sakramenat ženidbe podjeljuje Crkva, jer je duboko značenje tog sakramenta Božji dar koji Bog supruzima “besplatno” poklanja preko Crkve - “sakramenta” Božje prisutnosti i darivanja. Po sakramentu ženidbe Bog na posebit način ispunja supružnike svojom ljubavlju i snagom (dariva im “milost”) da ne sustanu i da stalno napreduju u vjernosti i ljubavi, te da mogu istinski stvarati, voljeti i kršćanski odgajati djecu. Sklapanje kršćanske ženidbe jest dogañaj koji se tiče cijele kršćanske zajednice. Sakramenat ženidbe i sakramenat euharistije usko su povezani: i jedan i drugi na otajstven način “označuju” Kristovo neopozivo darivanje po smrti i uskrsnuću, da bi se ostvarilo jedinstvo ljudi s Bogom i meñusobno.

U subotu , 31.srpnja,2010. godine , u našoj župnoj crkvi, pod Sv. Misom, svoje sudbonosno DA , pred nazočnim pukom , župnikom Vlč. Markom Stipićem , svjedocima (kumovima) Zlatkom Ivančičevićem iz G.Tramošnice i Ivicom Lučićem iz Sr.Slatine , pred Sv. Oltarom su izrekli Mladenci :

Marko Lučić iz Sr.Slatine i Dragana Pajdić iz Gradačca.

Svi navedeni - nazočni, su svjedoci svojevoljne izjave Mladenaca o „izimanju za svoju ženu/svoga muža, i obećanju vjernosti u dobru i u zlu, u zdravlju i bolesti, o ljubljenju i poštivanju u sve dane života svoga“. Mladenci su jedno drugomu stavili na ruku prsten govoreći „Primi ovaj prsten u znak moje ljubavi i vijernosti, u ime Oca i Sina i Duha Svetoga“. Neka primaoci Svetog sakramenta ženidbe, Marko i Dragana prihvate ovaj Božiji dar, neka njihov bračni život bude smislen kako su ovdje obećali ( „ i u dobru i u zlu, u zdravlju i bolesti , u sve dane života njhovih“).

KAMO ZA VRIJEME LJETNOG ODMORA 2010.

Srijeda, 14 Srpanj 2010
U Sr.Slatinu ( župa Sv.Franje Asiškog)

Budite dio tradicionalnog VIII- župnog sijela 03. kolovoza
- okupljanje pred župnom crkvom od 10,00 sati
- Velika pučka Sv.Misa od 11,00 sati u župnoj crkvi
- Narodno veselje, kolo, druženje pred crkvom od 12,30 sati
- Nogometni turnir u popodnevnim satima, na mjesnom nogometnom igralištu
- Župno sijelo od 19,00 sati u crkvenom dvorištu ( uz očekivan nastup mještanina Željka Jurića)

Kao i svih ranijih godina, i ovo župno sijelo ima za cilj susret starih prijatelja, poznanika, rodbine, susresti se i porazgovarati, zapjevati, zaigrati u kolu, prisjetiti se prošlih vremena ali i trasirati putove za budućnost ovdje u župi.

Detaljniji program će uraditi Župnik i organizacijski odbor

U Gornju Tramošnicu ( župa Gospe od Anđela)

Počastite Gospu od Anđela, zaslužite Porciunkulski oprost, hodočastite ovom stogodišnjem svetištu Posavljaka
- dani duhovne pripreme kroz trodnevnicu na dane 30.,31.srpnja i 1.kolovoza , svakog predvečerja u 19,00 sati Sv.Mise
- na sam Blagdan Gospe od Anđela, 2. kolovoza u 11,00 sati velika pučka Sv, Misa ( na ovaj Blagdan, župnik će organizirati procesiju ispred crkve u Sr. Slatini do Crkve Gospe od Anđela- o čemu će biti blagovremena župna obavijest )

U Donju Tramošnicu ( župa Sv.Ivana Krstitelja)

Posjetite tradicionalne Tramošničke dane od 28.srpnja do 31.srpnja.
- Noćni malonogometni turnir ( početak 28.srpnja od 19,00 sati na malonogometnom igralištu kod stare osnovne škole kod Franca )
- Tramošnička večer na dan 31.srpnja u centru župe ( prostor ispred kafića) uz tradicionalno pečenje vola na ražnju, Željka Jurića , Braću Domić i Ivčina.
- Mjesni nogometni turnir u čast poginulih i nestalih u domovinskom ratu sa prostora stare župe ( Tramošnica,Turić, Slatina) , dana 1. kolovoza , u organizaciji Udruge boraca i veterana domovinskog rata „ Stara Župa „-
Tramošnica ( 10,30 sati - polaganje vijenaca na Spomeniku u centru župe, 11,00 Sv. Misa zadušnica Ispred spomenika, 14,00 - početak turnira)

U Gradačac ( župa Sv.Marka Evanđeliste)

Posjetite Posavsko sijelo 2010. ( koga tradicionalno organizira Hrvatsko kulturno društvo NAPREDAK Gradačac), (S ciljem promicanja Hrvatske kulture i tradicije ovog kraja),na dan 01. kolovoza od 19,00 sati ( od 19,00 sati defile folklornih skupina u centru Gradačca, od 20,00 sati cjelovečernja smotra folklornih skupina na platou ŠPAR Centar Gradačac)

Za bliže potankosti o svim događanjima informirajte se na :
- www.zupa-slatina.net
- www.orlovo-polje.com
- www.tramosnica.net

SJEĆANJE U MOLITVI NA 11. SRPNJA, 1992.

Ponedjeljak, 12 Srpanj 2010
Mi smo oprostili, jer praštamo, ali nismo zaboravili jer ne zaboravljamo, narod koji zaboravlja će ponoviti iste greške.

Sjećamo se 11.srpnja,1992.godine, dana vrhunca mraka ljudskog uma, dana kada je privremeno ugašeno svijetlo skladnog i skrušenog života u našoj župi. Sjećamo se neosnovanog ushićenja i suludosti onih koji su mislili da su zauvijek zauzeli naše kuće i naša polja, zaradi neke njihove pravde.

Danas se sjećamo i molimo za 11 nedužnih života , poklonjenih nama živima i svojoj Slatini, položenih na oltaru domoviskog rata u Slatini, uzdignutih po Božijoj pravdi do nebesa.

Danas, na velikoj pučkoj Sv. Misi, i naš župnik - Vlč. Marko je, po zagovoru Sv. Benedikta pozvao puk i na oprost i na pamćenje.

Opet su slatinska polja naša, opet smo izgradili i gradimo obiteljske domove, materijalnu i duhovnu Crkvu, praštamo ali i pamtimo, kako nebismo ponovili grešku.

Župljani župe Sv.Franje Asiškog
Srednja Slatina

MOLILI SMO ZA BLAGOSLOV POLJA

Četvrtak, 01 Srpanj 2010
Blagoslov polja
Kišno nedjeljno prijepodne, na dan 27.lipnja,2010 godine.

Živi župna zajednica Sv. Franje Asiškog - Srednja Slatina svoj nedjeljni život sa potpunim Božijim blagoslovom, ali i sa ovozemaljskim izazovima, vjerojatno poteško.
Središnji ,a u većini i jedini događaj nedjeljom u župi je velika pučka Sv.misa.
Župnik Vlč.Marko Stipić je, zajedno sa pukom ,ovonedjeljno Misno slavlje započeo blagoslovom polja ovog dijela Srednje Slatine ( vjerojatno Kraljičana).
Na župnikovo » Da se dostojiš plodove zemlji dati i uzdržati« puk je odgovrao » Tebe molimo usliši nas«.
Današnji stalni žitelji župe mole Svevišnjeg - on je dobar, mole puni spokoja i povjerenja, oni su svoja polje zasijali i s pravom očekuju plodove. Na žalost, nisu sva slatinska polja obrađena i zasijana, i ako je podosta kuća obnovljeno ili je obnova u tijeku, sve nemaju stalnih žitelja- Slatinaca.
Imaju žitelji Sr.Slatine svoje želje, svakodnevne životne probleme, koji su u ova teška vremena svekoliki i posebice izraženi, ali su ipak puni života i vjerovanja u bolje sutra.
Zato svi molimo Svevišnjeg za to bolje sutra i u Srednjoj Slatini.

Tadija Leutar

SAŽETAK ŽIVOTOPISA SADAŠNJEG ŽUPNIKA Vlč. MARKA STIPIĆA

Utorak, 29 Lipanj 2010

Ime: Marko Stipić
Ime oca i majke: Mato i Anka ( r. Knezović)
Braća i sestre: 3 brata i 3 sestre
Datum i mjesto rođenja: 24.travanj, 1946.godine u Žepču
Sjemenište pohađao u Dubrovniku a bogoslovske studije u Đakovu.
Od nadbiskupa Msgn. Smiljana Čekade , godine 1971. u Sarajevu zaređen za svećenika, baš na svetkovinu Sv.apostola Petra i Pavla.

Svećeničku službu , kao kapelan, započeo u župi Kandija kod Bugojna, zatim službovao u Sarajevu, pa u Kaknju. Prva župnička služba mu bila u župi Rastičevu – Kupres, zatim u Radunicama – Maglaj, pa u Glavicama – Bugojno.
Godine 1984. ide na kurs engleskog jezika i Dublin u Irskoj, a potom kao misionarsvećenik „Fidei donum“, polazi u Zambiju – u biskupiju Chipata. Poslije Zambije , provodi tri mjeseca milosnog vremena u Svetoj Zemlji – baš u Jeruzalemu.

U Bosnu se vraća u vrijeme strahota posljednjeg rata, biva namješten u župi Zavidovići. Tu ga je zatekao i hrvatsko – muslimanski sukob, pa je devet mjeseci proveo u okruženju. Poslije toga službuje u župi Jelaške – Olovo, pa dvije godine provodi na liječenju u Njemačkoj, zatim službuje u Zavidovićima, Maglaju, Tarčinu, Blatu na Korčuli, Komušini. Kao župnik službuje u župi Kulina – Derventa, odakle dolazi za župnika u župu Srednja Slatina- gdje se nalazi i danas.

Naš sadašnji župnik je službujući imao život sa puno promjena, iskustva, uvida u živote ljudi na različitim krajevima svijeta- posebice je dragocjeno ono viđeno i doživljeno u Zambiji – Afrika.

Proljetno „porađivanje“ naše stranice prije ljeta!

Ponedjeljak, 14 Lipanj 2010
Proljetno „porađivanje“ naše stranice prije ljeta!
Dragi naši slatinjani,
Ovu stranicu, ili kako volimo reći internet slatinsku kuću, svi mo koji povremeno navratimo ovdje, doživljavamo kao zajedničku kuću svih nas koji smo zadnjih godina zbog neprilika i prilika otišli dalje u svijet.

Pa eto, u želji da ova stranica bude internetski „porađena“ kad netko od nas navrati, i u želji da „zamiriše“ kojim novim tekstom, želimo vas obavijstiti da ćemo mi početi ovih dana malo „porađivati“, pa vi brate navratite na čašicu razgovora i da velite valja li nam pos'o!
Zbogom i navratite!

Godina druženja - nema gašenja

Ponedjeljak, 17 Svibanj 2010
Dragi posjetitelji ove stranice,
pozivu za preuzimanje računa za stranicu Srednje Slatine su se odazvala dva gospodina kojima se u ime svih vas što posjećujete ovu stranicu želim zahvaliti: Grgo Djedović iz Beča i Tadija Leutar. Kako je Grgo bio malo brži on ce i preuzeti račun od 20 Eura na godinu dana.

Možda je bio jos neko od vas duhom voljan platiti ali materijalno u nemogućnosti - njemu isto tako hvala!
Nekada se zna dogoditi da E-mail poruke nestanu ili završe u spam filteru. Ako mi je neko pisao a ja ga ovdje ne spominjem jer nisam dobio poruku - i njemu veliko hvala.
Eto, imamo jos jednu zagarantiranu godinu druženja pred nama. Ko zna, možda se aktivira neko medju vama pa i naš forum malo živne... Možda nam se uključi i župnik u ovaj moderni vid pastorala za raseljenje i protjerane pa nam se stranica opet počne puniti sadržajem.

Vama svima lijepi pozdravi od tehničkog administratora iz kumske župe Vidovica!

Nazad na sve vijesti