Arhiva vijesti iz 2011. godine

Pomozite gradnju crkve

Račun za pomoć Župi svetog Franje Asiskog Srednja Slatina, Bosna i Hercegovina:

za uplate iz inozemstva
Ime korisnika:
ŽUPA SVETOG FRANJE ASIŠKOGA
SREDNJA SLATINA
Broj štednog računa:
S.W.I.F.T. UNCRBA22
IBAN: BA393380604817891296
UNICREDIT BANK Poslovnica Orašje
Treća ulica br 47, 76270 Orašje,
Bosna i Hercegovina.

ili

UNICREDIT BANK POSLOVNICA ORAŠJE
Treća ulica br 47, BiH - 76270 Orašje

S.W.I.F.T.ZABA BA 22
48-06-17891-2
ŽUPA SVETOG FRANJE ASIŠKOG SREDNJA SLATINA, BIH

NEDJELJA 26.LIPNJA,2011 U SR.SLATINI

Nedjelja, 26 Lipanj 2011
Po lijepom ljetnom vremenu, poslije velike pučke Sv.Mise, prošao sam putovima Župe.

Svoje osjećaje ću izraziti slikama, kako bi posjetitelji ove župne stranice bar kroz slike "zavirili" u Slatinu, ali dio svojih razmišljanja moram i napisati .
Sa urađenom fasadom, Župna crkva je dobila željenu dimenziju, ostaje još samo da se po istom principu dovrši zvonik i zabati ( cca 70 m2), nesumnja se da će i to biti urađeno uz Božiju pomoć i pomoć dobrih ljudi.
Na crkvenom dvorištu je ostala samo jedna hrpa šuta od radova na fasadi, nebi smetalo da je to izvođač uklonio.
Za crkveno dvorište postoji plan uređenja koji će se odvijati sukladno mogućnostima finansiranja.
Malo je stalnih žitelja i župi, i svatko od njih kao da se natječe da njegovo dvorište bude što okićenije cvijećem.
Ali je za oduševljenje kako se u neuređenim međama i metarskom korovu cvijeće izborilo za svoju dominaciju, sve to skupa izgleda kao vrlo njegovani cvijetni vrt .
A livade, pravi raskoš u šarenilu.

Kako li bi to tek izgledalo lijepo, da pomogne čovjek, jer bi i cvijeće moglo podivljati ako se samo bude moralo dugo boriti protiv korova. A pogledajte samo kako je vesela lavanda, slutim zašto.

Tadija Leutar

Idemo dalje!

Subota, 30 Travanj 2011
Dragi posjetitelji ove stranice,

poziv za preuzimanje računa za stranicu Srednje Slatine za narednu godinu je bio tek sat vremena online a već se javila jedna osoba, koja želi ostati anonimna, i ponudila pomoć. U ime svih vas što posjećujete ovu stranicu zahvaljum za 20 Eura koji nam omogućuju druženje daljnjih godinu dana.

Možda je bio još neko od vas duhom voljan platiti ali materijalno u nemogućnosti - njemu isto tako hvala!

Vjerujem da mnogi od Vas imaju fotografije iz Srednje Slatine koje bi mogli objaviti u našoj fotogaleriji. Slobodno mi se javite na dole navedenu e-mail adresu.

Vama svima lijepi pozdravi od tehničkog administratora iz kumske župe Vidovica!

info@oekumedia.eu

ZA USKRS NA VLASTITOM GRUNTU

Nedjelja, 24 Travanj 2011
Danas, na sam Blagdan Uskrsa, slučajni prolaznik kroz našu Župu bi zasigurno zaključio da je Župa Sv.Franje Asiškog dobro naseljena. Taj lijepi osjećaj sam imao i ja a i svi stalni žitelji Sr.Slatine, jer je selo »živnulo«, pred puno kuća je bilo i staroga i mladoga, razdragan je bio dječiji smijeh a stariji su uz obilatu trpezu pričali, ponegdje kartali . Dojam posmatrača je da se lijepo osjećaju na vlastitom gruntu.

USKRS – ISUSOVO USKRSNUĆE

Petak, 22 Travanj 2011
U muci, smrti na križu i uskrsnuću Spasitelja našeg očitovala se pobjeda života nad smrću, od tada smrt nije kraj već novi početak.
Neka nas i ovaj Uskrs podsjeti na pobjedu vječnoga života, koja će se očitovati u punini o poslednjem uskrsnuću.

Sretan Uskrs !

KORIZMENO VRIJEME U ŽUPI

Četvrtak, 14 Travanj 2011
Korizmeno vrijeme je vrijeme posta,obraćenja, odricanja, darivanja potrebitim i onima u nevolji. Po nagovoru našeg župnika Vlč.Marka, plod našeg Korizmenog odricanja poslat ćemo najbjednijim u Africi.

Kroz čitavo korizmeno vrijeme, u župnoj crkvi, uz oltar je postavljena zdjela za darove u ovu nakanu, sa prigodnim objašnjenjem razloga odricanja. A odricat se trebamo, kako bismo se svidjeli Spasitelju našem, i zaslužili Njegovu milost.

Zimski ugođaji u Srednjoj Slatini

Nedjelja, 27 Veljača 2011
Naš stalni dopisnik Tadija Leutar je prošao selom i zabilježio kamerom što je oko vidjelo. Slike možete pogledati u fotogaleriji. U ime svih Vas mu se zahvaljujem što nam je samoinicijativno poslao ove slike i osvježio stranicu. Ako neko od Vas želi podijeliti sa drugima svoj fotoalbum - pozivam ga ovim putem da to učini. Pošaljite mi fotografije koje imate na e-mail info@oekumedia.eu kako bi ih stavili u galeriju. Vodite samo računa o tome, da fotografije ne budu prevelike. Idelna je veličina od nekih 800pixela širine i 72dpi.


pozdrav, tehnički administrator

LITURGIJSKO ILI CRKVENO VRIJEME KROZ GODINU

Srijeda, 19 Siječanj 2011
Obilato smo blagovali Božićno vrijeme, vrijeme Svetog porođenja- dolaska našeg Spasitelja i Odkupitelja - Sina Božijeg, Isusa Krista VRIJEME

Ušli smo u liturgijsko ili crkveno vrijeme kroz godinu. Vrijeme kroz godinu je vrijeme 34 tjedna izvan Božićnog i Uskrsnog (vazmenog) vremena crkvene godine. To je vrijeme nedjelja kroz godinu.

Prvi dio liturgijskog vremena kroz godinu dolazi nakon Božićnjeg vremena To je vrijeme od blagdana Krštenja Gospodnjega do Pepelnice

Drugi dio liturgijskog vermena kroz godinu dolazi nakon Uskrsnog vremena To je vrijeme od Svetkovine Duhova (Pedesetnice) do Došašća.

Između Božićnog vremena i Korizme te nakon Uskrsnog vremena do kraja liturgijske godine traje vrijeme kroz godinu. To je vrijeme bez posebnog značenja u liturgiji , kada se razmatraju razne teme iz kršćanskog života. Sadrži 34 tjedna. Nedjelje kojima počinju ti tjedni nazivaju se po broju tjedna, npr. 27. nedjelja kroz godinu. Slavlja predviđena u vrijeme kroz godinu često se izostavljaju jer ustupaju mjesto drugim slavljima. Tako 1. nedjelja kroz godinu uopće ne postoji jer prvi tjedan kroz godnu počinje u ponedjeljak iza Krštenja Gospodinovog. Nedjelje kroz godinu ustapuju mjesto ne samo Svetkovinama nego i Gospodnjim blagdanima, dok dani u tjednu ustupaju mjesto obaveznim spomendanima, a po želji svećenika i neobaveznim spomendanima ili drugim slavljima. Vrijeme kroz godinu prekida se Uskrsnim ciklusom. Time nestanu dani kroz godinu od srijede do subote u jednom tjednu i nedjelja kojom počinje idući, a u većini godina i cijeli dodatni tjedan kada se kalednarski dogodi da vrijeme kroz godinu zapravo traje 33, a ne 34 tjedna. Vrijeme kroz godinu uvijek se nastavlja tako da završi 34. tjednom kroz godinu. Nedjelja nakon Uskrsnog vremena, tj. nakon Duhova, je svetkovina Presvetog Trojstva kada se slavi otajstvo trojedinog Boga. Četvrtak nakon toga je svetkovina Tijelova kada se slavi otajstvo euharistije. Petak u idućem tjednu je svetkovina Presvetog Srca Isosovog. Posljednja nedjelja kroz godinu je svetkovina Krista Kralja.

Nazad na sve vijesti