XI - SLATINSKO ŽUPNO SIJELO - 3. KOLOVOZA 2011

Pomozite gradnju crkve

Račun za pomoć Župi svetog Franje Asiskog Srednja Slatina, Bosna i Hercegovina:

za uplate iz inozemstva
Ime korisnika:
ŽUPA SVETOG FRANJE ASIŠKOGA
SREDNJA SLATINA
Broj štednog računa:
S.W.I.F.T. UNCRBA22
IBAN: BA393380604817891296
UNICREDIT BANK Poslovnica Orašje
Treća ulica br 47, 76270 Orašje,
Bosna i Hercegovina.

ili

UNICREDIT BANK POSLOVNICA ORAŠJE
Treća ulica br 47, BiH - 76270 Orašje

S.W.I.F.T.ZABA BA 22
48-06-17891-2
ŽUPA SVETOG FRANJE ASIŠKOG SREDNJA SLATINA, BIH

Srijeda, 17 Kolovoz 2011
U dane oko blagdana Gospe od Anđela, župa je puna stanovnika , stalnih žitelja, župljana koji su predugo „raseljene osobe“ čije su srce i misli uvijek tu u Slatini - na vlastitom rodnom pragu, druge i treće generacije slatinaca, koji su rođeni negdje drugo i kojima je župa lijepa samo po pričanju predaka i trenutnim viđenjem, gostiju iz drugih župa pa iz drugih država.

Kao uvod župnom sijelu tradicionalno se 2. kolovoza na blagdan Gospe od Anđela, pohodi Gospino svetište u Gornjoj Tramošnici. Tamo većina Gospinih štovatelja zasluži Porciunkulski oprost.

Ovogodišnje XI Župno sijelo je, kao i prethodnih godina , održano 3.kolovoza. Samo župno sijelo je završnica cjelodnevnog druženja bogatog raznovrsnim manifestacijama, od duhovnih do sportskih i drugih. Započeto je velikom pučkom Sv.Misom u 11,sati. Misu je predvodio i propovijedao slatinski sin, svećenik Nikica Jurić ( uz koncelebraciju župnika Vlč.Marka). Nadahnuti propovijedač, dobar poznavatelj i povijesti ali i sadašnjice župe, učesnicima u misnom slavlju je propovijedao i o svekolikim poteškoćama ali i ljepotama i smislu življenja s Kristovim križem.

Poslije Sv. Mise je za zajedničkim stolom pred župnom crkvom organiziran zajednički svečani ručak za sve nazočne, tradicionalna pečenica ( odojak ). I ovaj ručak je dio velikog srca a i dostojanstva slatinaca, nestvarno djeluje izobilje ručka , lijepa atmosfera a da se nemože uočiti tko je stvarni organizator, tu su čini se svi odjednom i organizatori i gosti.

U kasnije popodnevne sate, na mjesnom igralištu se organizirao velikonogometni turnir župnih zaselaka. Kao i svih prethodnig , i ove godine su najljepši nogomet prikazali Gornjani i Kraljičani. Nogometni tim Kraljičana je ukupni pobjednik ovogodišnjeg turnira, peti put. Zato je zaslužio pobjednički pehar u trajno vlasništvo. A Gornjanima se za pobjedu pruža nova šansa na turniru za Patron župe.

Pobjedničku ekipu možete pogledati i na prigodnoj fotografiji.
Ako bi u vrijeme turnira neznanac prošao pored igrališta, po broju gledatelja bi prije pomislio da se igra neka premijerligaška utakmica,već obična utakmica između župnih zaselaka. Takvi su slatinci.

A onda od ranog predvečerja, pa do kasno u noć (bolje reći do ranog jutra) je na crkvenom dvorištu župno sijelo. A sijelo podrazumijeva pravo veselje svih mnogobrojnih nazočnih, i župljana i gostiju. Ima tu puno piva,rakije koja kao da teče potocima, za mlađe ovsježavajućih napitaka, večere ( ove godine za sve kuvane pučke kobasice ). Nema ružnih riječi, mjesta ima samo za lijepe priče, poneka sjetna sjećanja onih koji se odavno nisu vidjeli, pjesme i pučkog kola iz šargiju i violinu. Igraju svi, i stari i mladi.

A za lijepu muzičku zavjesu se i ove godine, kao i uvijek , pobrinuo Željko Jurić- afirmirani pjevač. Puno su mu pomogli Mara i Derventske lole.
Ovo župno sijelo je dobar nagovještaj manifestacijama za predstojeći Patron župe, za Sv.Franju Asiškog.

Nazad na sve vijesti