PATRON ŽUPE 2011- SV.FRANJO ASIŠKI

Pomozite gradnju crkve

Račun za pomoć Župi svetog Franje Asiskog Srednja Slatina, Bosna i Hercegovina:

za uplate iz inozemstva
Ime korisnika:
ŽUPA SVETOG FRANJE ASIŠKOGA
SREDNJA SLATINA
Broj štednog računa:
S.W.I.F.T. UNCRBA22
IBAN: BA393380604817891296
UNICREDIT BANK Poslovnica Orašje
Treća ulica br 47, 76270 Orašje,
Bosna i Hercegovina.

ili

UNICREDIT BANK POSLOVNICA ORAŠJE
Treća ulica br 47, BiH - 76270 Orašje

S.W.I.F.T.ZABA BA 22
48-06-17891-2
ŽUPA SVETOG FRANJE ASIŠKOG SREDNJA SLATINA, BIH

„ Hvalite i blagoslivljajte Gospodina moga, zahvaljujte njemu, služite njemu svi u poniznosti velikoj“ (ulomak iz „ Pjesme stvorova“ čiji je jedan dio , prema povijesničarima, Sv.Franjo napisao u zimi 1225.,za vrijeme boravka u Sv.Damianu)

Sama riječ patron potječe od latinske riječi patronus , što u prijevodu znači zaštitnik - čuvar ( u našem jeziku se vjerojatno udomaćila kao tuđica iz engleskog, na kome riječ patron ima isto značenje)

I ove godine je župa svečano slavila blagdan Sv.Franje Asiškog – blagdan svog zaštitnika. Župnik i župljani su i u dane trodnevne duhovne pripreme organizirali niz svečanih sadržaja.

Prvi dan trodnevnice, 1. listopada
Slavlje je započeto na mjesnom igralištu u ranim poslijepodnevnim satima, tradicionalnom nogometnom utakmicom između Kraljičana i Gornjana. Zasluženi pobjednici i osvajači pehara su ove godine bili Gornjani.
U 18 sati je služena Sv.Misa, kao Sv.Misa duhovne pripreme za blagdan Zaštitnika župe, a odmah poslije uz prikladnu trpezu i kao i uvijek izobilje pića, u crkvenom dvorištu su do kasno u noć župnik i župljani slavili sa svojim gostima iz okolnih župa i drugih država. Bilo je tu i mladih i starih, priče,smijeha i nostalgičnog plača, žive pjesme i glazbe , zaigralo se kolo.

Drugi dan trodnevnice, 2.listopada
U 11 sati je slavljena redovita nedjeljna velika pučka Sv.Misa
U 18 sati je služena Sv.Misa duhovne pripreme.
Mnogobrojni gosti su toga dana slavili za obiteljskim stolovima kod svojih domaćina.

Treći dan trodnevnice , 3.listopada
U 18 sati je služena Sv.Misa duhovne pripreme
Na svim Sv.Misama trodnevnice su predvoditelji misnog slavlja nadahnuto propovijedali o djelima i svetostima Sv.Franje Asiškog.

Patron župe 4. listopada , blagdan Sv.Franje Asiškog
U 11 sati slavljena je velika Sv.Misa u čast zaštitnika župe Sv.Franje Asiškog.
Poslije misnog slavlja, u crkvenom dvorištu je , za sve nazočne organiziran manji domijenak , opet uz ugodne razgovore i pokoju „čašicu „ .

Pomisao svih , makar bila i skrivena, je morala biti da se zagovaramo svom zaštitniku i čuvaru za prosvijtljenje puta što većeg povratka raseljenih na svoja pradjedovska ognjišta u Sr.Slatinu. Jer, u župi ima svega, ima i sjetve i žetve, ali je malo „žetelaca“

Tadija Leutar

Nazad na sve vijesti